Комерційно-технологічне відділення
Комерційно-технологічне відділення готує фахових молодших бакалаврів за спеціальностями 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність та 181 Харчові технології.
Фаховий молодший бакалавр з підприємництва, торгівлі та біржової діяльності здатний ефективно працювати у інвестиційно-консалтингових фірмах, на промислових і комерційних підприємствах і організаціях різних форм власності, провідних українських і зарубіжних компаніях, або успішно започаткувати власну справу.
Фахівці з підприємництва, торгівлі та біржової діяльності підготовлені до профільної діяльності у:
• сфері підприємництва:
◦ організація комерційної та зовнішньоекономічної діяльності;
◦ керівництво підприємствами оптової та роздрібної торгівлі, послуг;
• сфері торгівлі:
◦ вивчення ринку, прогнозування його кон’юнктури;
◦ розробка стратегії і тактики маркетингу;
◦ формування і контроль асортименту товарів;
◦ управління якістю товарів;
◦ оптимізація товаропросування;
◦ переробка та зберігання товарів і сировини;
• сфері біржової діяльності:
◦ організація роботи підприємства з біржами й брокерськими конторами;
◦ проведення біржових операцій та визначення їх ефективності
◦ використання біржової інформації у своїй діяльності.
Професійні навички студенти на практиці відпрацьовують на кращих торгівельних підприємствах міста: ТОВ «Еко Маркет», «Таврія Плюс», «Епіцентр» та інші.
Фахові молодші бакалаври зі спеціальності 181 «Технологія харчування» необхідні для чисельних закладів ресторанного господарства різних форм власності, а також для приватних фірм, підприємств, супермаркетів де здійснюється виробництво харчових продуктів та напівфабрикатів.
Випускники за дипломом фахового молодшого бакалавра з кваліфікації «технік–технолог з технології харчування» можуть займати такі посади:
• технік–технолог з технології харчування;
• шеф–кухар, кухар 5–й, 6–й розряд;
• керуючий (менеджер) закладом харчування;
• начальник виробництва (завідуючий виробництвом) в закладах харчування, супермаркетах;
• виконавчий директор в закладах харчування;
• керуючий рестораном, кафе, їдальнею і та ін.;
• начальник цеху (бригадир) в закладі харчування, супермаркеті;
• майстер виробничого навчання навчального закладу, навчально–виробничого комбінату тощо;
• технолог закладу ресторанного господарства, підприємства, фірми, супермаркету.
Фахівці з даної спеціальності готуються до роботи в закладах ресторанного господарства підприємств, фірм, супермаркетів: виробничо–технологічної, організаційно – управлінської, комерційної діяльностей сфери організації харчування та виготовлення напівфабрикатів.
Фаховий молодший бакалавр спеціальності 181 «Харчові технології» здатний:
• раціонально організовувати роботу виробництва;
• користуватися нормативно – технологічною документацією ресторанного бізнесу;
• розробляти та впроваджувати рецептури нових страв, напоїв, виробів;
• здійснювати контроль за якістю сировини, яка надходить в заклади ресторанного господарства;
• робити відповідні розрахунки потреби сировини, забезпечувати безперебійне постачання підприємств та закладів необхідною сировиною, продуктами харчування, напівфабрикатами;
• вести облік і звітність;
• складати план меню, виробничу програму виробництва та меню для різного контингенту споживачів;
• приймати участь в складання бізнес – плану;
• виготовляти напівфабрикати, страви, кондитерські вироби ускладненої технології;
• приймати замовлення та організовувати обслуговування бенкетів, прийомів, святкових заходів, організованих вечірок, корпоративів;
• виконувати різні види сервіровки столів;
• вивчати попит споживачів, пропагувати культуру харчування, здоровий спосіб життя та культуру споживання напоїв;
• підбирати устаткування для виконання технологічних процесів на виробництві;
• забезпечувати раціональну наукову організацію праці працівників виробництва;
• здійснювати контроль за дотриманням технологічного процесу виготовлення напівфабрикатів, готових страв та термінів реалізації;
• здійснювати контроль (бракераж) готової кулінарної продукції, напоїв, борошняних кулінарних та кондитерських виробів.
Професійні навички студенти на практиці відпрацьовують на кращих підприємствах міста: РК «Шторм», ТОВ «Крафтове пиво», ПАБ «Ципа», Бар «Нули», Кафе «На Великій Морській», ГРК «Гостинний двір», Кав’ярня-музей «Філіжанка», Кафе «Грифель», Бар «Ришелье», Ресторан «Пивной дуринь», Піцерія «Владам».
До складу комерційно-технологічного відділення входять циклові комісії товарознавчих дисциплін та циклова комісія технологічних дисциплін.
Педагогічний колектив комерційно-технологічного відділення здатний здійснювати якісну підготовку фахівців для бізнесу, адаптувати їх до ринкових вимог, об'єднувати зусилля роботодавця та освітян, забезпечувати торгівлю підприємства громадського харчування кваліфікованими кадрами, наявність яких є запорукою стабільного розвитку індустрії обслуговування.
Студенти МФКБП беруть участь у професійних конкурсах.
Студент четвертого курсу нашого навчального закладу групи ТТ-49 спеціальності «Харчові технології» Великий Олександр посів друге місце в номінації «Сервіс клас» у Відкритому конкурсі з кулінарного мистецтва та сервісу серед юніорів «Best кухар» в рамках фестивалю «Гастрономічний Миколаїв 2018». Також Олександр взяв участь у майстер-класі з декантації вина та у конкурсі складання серветок на швидкість. Ми пишаємося нашими студентами та викладачами-наставникам Яковенко Валентиною Андріївною та Буличовою Тетяною Олексіївною! Наш навчальний заклад випускає справжніх професіоналів своєї справи!
Всі випускники МФКБП після закінчення навчального закладу працевлаштовуються, а також продовжують навчання у Полтавському університеті економіки і торгівлі.